Pita salade afbeelding blog

Salade met gekruide pita

Deze salade is echt één van mijn favorieten. Ik heb hem een keer gemaakt, jaren geleden op een verjaardag van mijn zus en ik was helemaal om. De smaken van de salade zijn heerlijk, echt Noord-Afrikaans. Ras el hanout is een Marokkaans kruidenmengsel. Het traditionele recept bevat soms wel meer dan 25 verschillende specerijen. De potjes in de supermarkt bevatten er vaak niet meer dan 6 of 10. Wat zou ik graag eens een traditioneel recept van ras el hanout willen proeven. Misschien een keer op vakantie naar Marokko? Met deze maaltijd salade proef je in ieder geval die heerlijke smaken en waan jij je echt even in Noord Afrikaanse sferen.

Wil je een keer een heerlijke salade proberen en je broodmaaltijd een keer vervangen voor iets met (nog) meer groenten? Kies dan voor deze salade met gekruide pita.

Type gerecht: hoofdgerecht
Bereidingstijd: 25 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

2 tl ras el hanout
4 el olijfolie
2 volkoren pitabroodjes
100 gram doperwten (diepvries)
175 gram snoeptomatenmix
75 gram snoeppaprika’s
1 el yoghurt
1 el appelciderazijn
1 teen knoflook
10 gram verse munt
10 gram platte peterselie

Doperwten zijn erg voedzaam en bevatten veel vitamines en mineralen. Ook zijn ze rijk aan antioxidanten die volgens onderzoekers een anti-kankerwerking kunnen hebben. Eiwitten in deze peulvruchten kunnen de afgifte van gal stimuleren, waardoor het cholesterol op een gezond niveau kan komen. En daarnaast zitten er ook nog eens super veel vezels in!

Instructies

1. Warm de oven voor op 180 °C.
2. Meng de ras el hanout met 3 el olie. Snijd de pitabroodjes overlangs doormidden, zodat je 2 cirkels per broodje krijgt. Bestrijk de cirkels met de ras el hanout olie en breng op smaak met peper.
3. Snijd de cirkel in 8 stukjes. Verdeel de pitapuntjes over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in het midden van de oven in ca. 10 min.
4. Breng een ruime pan water aan de kook en kook de bevroren doperwten 3 min. Giet af in een vergiet en laat afkoelen onder koud stromend water.
5. Klop ondertussen de rest van de olie, de yoghurt en de ciderazijn in een ruime kom tot een dressing. Snijd de munt en de peterselie fijn. Meng de kruiden door de dressing. Pers de knoflook erboven en breng op smaak met peper en eventueel zout.
7. Halveer de tomaten en snijd de snoeppaprika’s in dunne ringen.
8. Meng de doperwten, tomaatjes, snoeppaprika en de dressing door elkaar.
9. Schep de knapperige pitapuntjes door de groentesalade en serveer direct

Eet smakelijk!!

Voedingswaarde per persoon:
Energie 470 kcal
Eiwit (g) 9
Koolhydraten (g) 42
Vet (g) 28
Verz. Vet (g) 4
Vezels (g) 7
Zout 0,6

Wil je meer lekkere en voedzame recepten proberen? Klik dan op recepten.

Dit bericht delen :