dan-gold-4_jhDO54BYg-unsplash

Wat er niet aan komt….

Een hele goede morgen allemaal op deze prachtige Hemelvaartsdag. Wat een dikke mazzel hebben wij dat het zo mooi weer is. Nog plannen voor vandaag? Natuurlijk kunnen we ons vaste uitje naar de IKEA of de woonboulevard nu wel vergeten. Gelukkig maar want anders stond je waarschijnlijk nu tegen je zin in ergens een broodje hotdog te eten. Of had je veel te veel spullen gekocht terwijl je eigenlijk alleen maar even ging kijken. Dus lieve mensen vandaag hoeven we een keertje niet. We hoeven niet met z’n allen tegen onze zin in ergens naartoe. We kunnen lekker thuis blijven of in een bos gaan picknicken. Wij steken de BBQ maar aan want niets is mooier dan samen een vuurtje stoken.

Corona en overgewicht

Ook al is deze dag nog zo mooi vol met zon en met gezelligheid we zitten natuurlijk nog wel in de crisis. Nu wil ik niet meteen depressief gaan doen maar het is gewoon niet anders. Deze week las ik een artikel over Corona en overgewicht. Nederlandse IC artsen zien al langer dat zwaarlijvige patiënten oververtegenwoordigd zijn op de IC’s. De cijfers schommelen tussen de 65 en 80 procent en dat vind ik behoorlijk hoog. Blijkbaar reageert het immunssyteem van mensen met overgewicht minder goed op indringers en zijn ze daarnaast meer vatbaar voor ziektes. Nu wil ik je niet meteen bang maken maar we kunnen er ook niet omheen.

Voorkomen is beter dan genezen

Toen ik dit las dacht ik meteen: ‘Is voorkomen niet beter dan genezen?’ Is het niet beter om meer fitte en gezonde mensen in Nederland te hebben. Nu heb ik het niet over slank zijn en het ideaalbeeld daarvan het gaat mij meer om de gezondheid. Ik denk dat we met z’n allen veel meer naar de preventief moeten werken. Voorkomen ís beter dan genezen! Waarom betalen zorgverzekeraars miljoenen aan pillen en potjes maar hebben ze de vergoedingen voor preventieve zorg in 2020 extreem verlaagd? En niet alleen voor de preventieve zorg op het gebied van voeding en leefstijl maar ook op het gebied van mentale gezondheid. Ik snap dat niet en ik hoop van harte dat iedereen in gaat zien dat het belangrijker is om het probleem preventief aan te pakken. Anders is het dweilen met de kraan open. Bovendien is het voor een persoon veel makkelijker zowel mentaal als fysiek om 10 kilo kwijt te raken dan 25 kilo. Dus meneer Rutte, mocht u toevallig luisteren doe hier dan wat mee!

Gezondheid is belangrijk, juist nu!

Sorry dat was misschien even mijn eigen frustratie maar we kunnen samen hier ook wat aan doen. In de regio Nijkerk en Barneveld heeft 50% van 18 jaar of ouder overgewicht. Dat is de helft van de bevolking en dat is toch veel te veel? Misschien zit jij wel bij die 50%? Misschien heb je wel alles geprobeerd en ben je een beetje afval moe geworden? Natuurlijk kan dat maar het is zo belangrijk voor jezelf om gezond te zijn, juist nu! Maar ren nou niet meteen naar de eerste de beste drogisterij om alle dieet repen in te slaan, dat is dus niet de oplossing. Kies voor een gezonde leefstijl. Je mag best wel een keer een taartje eten of een ijsje of een tompouce. Ok nu krijg ik dus direct zin in een tompouce… zo’n echte van de bakker met van dat echte bakkersroom….ok we dwalen af. Wat ik wil zeggen is dat het er niet om gaat wat je één keer eet maar wat je de rest van de week eet.

Voeding of vulling?

Ik zou zeggen kijk eens in je kastjes en in je koelkast. Doe ze eens open en kijk hoeveel van deze producten nou eigenlijk goed voor je zijn? Weet jij eigenlijk wel of je van deze producten energie krijgt? Welke producten voedden jou en welke producten vullen? Oftewel welke producten zorgen ervoor dat jij voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt en welke producten zitten bomvol suikers? Als je dat nou niet weet zoek iemand die daar verstand van heeft en laat je informeren. Ga samen aan de slag. Met je gezin met je partner echt het is allemaal mogelijk. Jij bent zo belangrijk en je mag echt beter voor jezelf zorgen. Ken je dat zinnetje nog: ‘wat er niet aankomt hoeft er ook niet af.’ Ik weet even niet meer waar dit van was maar het is wel zo. Hoe meer ongezonde meuk je in huis haalt hoe meer je ervan gaat eten.

Check de verpakking

Als je deze week nou eens gaat kijken of je wel genoeg voeding in huis haalt of dat je huis vol ligt met ongezonde meuk. Trek die lades eens open en leg het eens op de keukentafel. Ook voorverpakte soep, blikken, potjes met toegevoegde suikers, ketchup, fritessaus. Je kan het zo gek niet bedenken of de fabrikant gooit er een suikerklontje in. Check de verpakking van de producten die je eet. Zo weet je veel beter wat je eet en hoe jij jouw lichaam voed.

Zichtbaar gezond

Probeer deze week je fruit en groenteschalen goed aan te vullen. Leg het op een plek waar je het kan zien, op het aanrecht bijvoorbeeld zodat je eerder geneigd bent om iets gezonds te kiezen. En als je echt stoer bent en je wilt die verandering maken haal die ongezonde dingen dan niet meer in huis, gooi het desnoods weg. Of geef het aan die vriendin die toch altijd slankt blijft:).. Nee grapje doe dat maar niet. Zorg ervoor dat je huis gezond is zodat je de verleidingen niet hebt. Want echt geloof me maar, jouw gezondheid is het allerbelangrijkste wat er is. Je mag echt goed voor je lijf en je lichaam zorgen. Geef het de aandacht die het verdient en je zal zien dat jij je echt beter gaat voelen.

Dit bericht delen :